Verborgen parelsDe ultieme herfst road trip: wij stippelen hem voor je uit

De ultieme herfst road trip: wij stippelen hem voor je uit

Road trippen is leuk tijdens elk seizoen. Je moet simpelweg weten waar naartoe. De plekken die op hun mooist zijn tijdens de zomer, zijn dat misschien niet tijdens de winter. Maar wat zijn de ultieme herfstbestemmingen? Wij rijden drie dagen over Belgische wegen op zoek naar de mooiste bossen en het lekkerste comfortfood.

Dag 1: Koffie, kust en kuitenbijters

Het is vrijdagochtend en de wagen staat volgetankt en ingeladen op ons te wachten. Voor we het asfalt trotseren, lassen we een pitstop in bij MOK Brussel. Deze gezellige koffiebar in de Antoine Dansaertstraat werd dit jaar door Gault&Millau geroemd in hun allereerste koffiebar-ranking. Hun heerlijk bakje troost is exact wat we nodig hebben op deze frisse herfstochtend.

We zetten koers westwaarts en trekken in één ruk naar de kust. We stoppen in Bredene om er de zilte zeelucht op te snuiven. Tijdens de zomer is dit strand vooral populair bij badgasten die… kort van stof zijn, maar tijdens de herfst is het er verlaten. Aangezien het vlakke zandtapijt hier overvloeit in prachtige duinen kan je er gemakkelijk uren wandelen en rondkijken. En dat doen we ook.

Eenmaal uitgewaaid trekken we weer het binnenland in. Onze volgende stop ligt in Westouter – een gehucht in de schaduw van de Kemmelberg. We laten de wagen achter bij de Bronnen Van Het Heuvelland en trekken de bossen in. Drie uur lang volgen we de blauwe pijlen van het Stiltepad langs velden en wouden. We zeggen geen woord en luisteren naar de natuur. Af en toe trotseren we een kuitenbijter, maar de uitzichten over het voormalige front zijn elke blaar en winterteen waard.

We rijden verder zuidwaarts en zoeken een slaapplek ter hoogte van Bergen. Een warme kom soep en een hartelijke maaltijd maken onze eerste reisdag compleet.

Dag 2: Wandelen langs het water

Dag twee speelt zich quasi integraal af aan de andere kant van de taalgrens. Een rit tussen de vallende herfstblaadjes van de Ardennen mocht immers niet ontbreken. We houden halt in Falaën: een sprookjesachtig dorp vol torens en kastelen. Met de benenwagen doorkronkelen we in 45 minuten het idyllische gehuchtje. Vervolgens trakteren we onszelf op iets warms in de lokale herberg. We zullen het kunnen gebruiken!

Met opgewarmde benen en een gevoede innerlijke mens wagen we ons aan het echte werk. Aan het Meer van Nisramont wacht ons een stevige boswandeling. Deze prachtige plas is omzoomd met bossen en natuur. De uitdagende boswandeling leidt je in vijf uur (en minstens evenveel kuitenbijters) rond het meer. De vijftig tinten rood en oranje van de blaadjes doen je de pijn echter vergeten. In de woeste natuur twijfel je haast of je nog in België bent. In deze tot leven geroepen ansichtkaart kom je met een beetje geluk zelfs een aalscholver of bever tegen.

Uitgeteld maar voldaan rijden we nog anderhalf uur door richting ons welverdiende bed. Terwijl de nacht de temperaturen verder doet dalen, arriveren wij in een gezellige bungalow in hartje Limburg.

Dag 3: Bokrijk en het pompoenendorp

Na twee dagen en 600 kilometer verdienen we een rustige ochtend. Die nemen we in het nabijgelegen Openluchtmuseum Bokrijk. Deze trekpleister trekt vooral ’s zomers grote groepen, maar is tijdens de herfstmaanden minstens even interessant. We appreciëren de geur van versgebakken brood en de warmte van houthaarden immers nog meer nu de temperaturen buiten een duikvlucht nemen. Een voormiddag lang reizen we door de tijd waarna we nog snel een ouderwetse maaltijd meepikken. De laatste kilometers van onze trip leiden ons naar de stille Kempen. Onze eindbestemming is dé herfstgemeente van het land: het pompoenendorp Kasterlee. Heel de herfst lang is er hier geen ontsnappen aan de oranje vrucht. Naast de bekende pompoenenmarkt en -wedstrijd, speelt vooral de Pompoenregatta tot de verbeelding. Tijdens deze race varen teams om ter snelst in een uitgeholde pompoen. Vandaag wordt er echter niet met pompoenen gevaren, maar wel gekookt. In één van de excellente restaurants in het centrum genieten we van een heerlijk pompoenmenu. Met een Pompoenenbier – het lokale gerstenat van Kasterlee – klinken we op een geslaagde road trip.