Naar het Hoge NoordenDit zijn de beste manieren om het Hoge Noorden te ontdekken

Dit zijn de beste manieren om het Hoge Noorden te ontdekken

Scandinavië is verbluffend vanuit elk perspectief. Vanuit de lucht zie je de maagdelijke sneeuwvlaktes in al hun glorie, vanop het water aanschouw je de woeste fjorden en op het land sta je oog in oog met elanden en husky’s. Zo ontdek je het Hoge Noorden op z’n best!

Te land: mobilhomes, husky’s en elanden

Op roadtrip door de noordelijke natuur verandert het uitzicht voortdurend. Maanlandschappen gaan er over in wouden en dan weer in toendra. Huur een mobilhome of 4×4 en verken dit fascinerende lappendeken. Gespecialiseerde reisorganisaties zoals Nordic plannen de hele trip in jouw plaats zodat jij zorgeloos op avontuur kan gaan. Gewoon de gaspedaal indrukken en genieten van het uitzicht.
Zet je wagen in Lapland even aan de kant en ga met een husky- of rendierslee op verkenning. Deze onvergetelijke ervaring pompt adrenaline door je lijf en leert je ook iets bij over de gebruiken van de Sami, de oorspronkelijke inwoners van Lapland.

In de zomer kun je ook met de fiets of te voet op pad. Ga op wandelexpeditie in het ongerepte hart van IJsland of fiets op het groene Fyn-eiland, een van Denemarkens mooiste plekken.

Te water: cruises, kajaks en kuuroorden

In en rond Scandinavië is water een constante. Grijp dus zeker de kans om de regio ook vanop het water te ontdekken. De postboten van Hurtigruten lenen zich hier perfect voor. Deze gespecialiseerde rederij neemt je mee langs de fjorden en naar de Noordkaap. In de zomer ervaar je er de middernachtzon en ’s winters spot je er het betoverende noorderlicht. Exploratiereizen naar de poolcirkel nemen je dan weer mee naar Groenland en Spitsbergen. Vanop het dek aanschouw je er de woeste pracht van de noordelijkste gebieden ter wereld.

Wie liever zelf peddelt, kan in de zomer met een kajak op expeditie gaan in Zweden of Finland – het land van duizend meren. In de winter ontspan je in IJsland dan weer in een warmwaterbad in een van de natuurlijke kuuroorden. In Finland zoeken ze net de koude op. Daar springen ze in het ijswater na een deugddoende sauna. Waar je ook gaat in het Hoge Noorden: water is nooit veraf.

In de lucht: fjorden en sneeuwvlakten

De noordelijke landen vanuit de lucht ontdekken is niet zo evident. Geniet bij aankomst dus zeker van het zicht uit het raam. De vergezichten van de maagdelijke sneeuwvlaktes en wilde fjorden laten vast een diepe eerste indruk na.

Wist je trouwens dat je heel het jaar door rechtstreeks van Brussel naar Lapland kunt vliegen? Zelfs als het land in de wintermaanden bedekt is onder een dik pak sneeuw pendel je toch in enkele uren van Zaventem naar Lapland. Dat maakt een expeditie naar het Hoge Noorden eenvoudiger dan ooit.

Ook zonder te vliegen kan je Scandinavië vanuit vogelperspectief ontdekken. Bewandel bijvoorbeeld Reinebringen: één van Noorwegens mooiste wandelroutes. Haar 1566 treden stellen je conditie enigszins op de proef, maar het fenomenale panorama op het einde is de vermoeidheid meer dan waard.

Haal het maximum uit je reis naar Scandinavië dankzij Nordic. Ontdek alle prachtige reisformules hier.