Treinuitstapjes in BelgiëMet de kinderen naar Gent, en drie andere kindvriendelijke treinbestemmingen

Met de kinderen naar Gent, en drie andere kindvriendelijke treinbestemmingen

Met de kinderen per trein naar de stad? Ze zullen er de tijd van hun leven hebben! Steden als Gent bieden een brede waaier aan activiteiten waaraan ze hun kleine hartjes zullen ophalen. En voor wie toch liever de stad ontvlucht met de trein, hebben we nog een aantal andere mogelijkheden.

Een citytrip van een dag kan net zo goed pret opleveren voor kinderen als voor volwassen reizigers. Gent, bijvoorbeeld, heeft meer dan voldoende te bieden om ook een kinderhart sneller te doen slaan. Charissa Parassiadis, beter bekend als rapster Slongs Dievanongs, probeerde het onlangs met haar twee metekinderen. “Ik trakteer hen tijdens de zomervakantie al eens graag op een uitstapje”, zegt ze. “Deze keer wilden we echt eens een stad ontdekken.”

Digitaal stadsspel

Natuurlijk kan daarbij een klassiek bezoek aan het Gravensteen, de Graslei of de Korenmarkt niet ontbreken, maar dat is alvast prettiger in de vorm van een spel. Slongs, de kinderen en hun gids Ian bezochten de stad aan de hand van het digitale stadsspel Draakje Fosfor. Die app voor vijf- tot twaalfjarigen brengt een vrolijk draakje ten tonele dat op de toren van het Belfort woont, en de stoere beschermengel van de Fiere Stede is. Alleen is hij wat vergeetachtig, zegt de app, en de zoektocht naar zijn verloren gelegde bril – alle plaatsen in de stad waar hij het laatst is geweest – brengt de kids en hun ouders naar alle trekpleisters van de stad.

Spuitbuskunstenaars

Een plaats die ook los van dat stadsspel een bezoekje waard is met kinderen, is het Grafittistraatje, waar Gentse spuitbuskunstenaars helemaal losgaan op een constant veranderend canvas van deze straat. Voor Slongs’ twee lekkerbekjes gingen ze ook even langs een kraam met de echte Gentse Neuzekes of Cuberdons, een zoete lekkernij van suiker, glucosesiroop, water, Arabische gom, zetmeel en het aroma van framboos.

Verder zullen kinderen het heerlijk vinden om, net als zovele bezoekers aan Gent, de stad te verkennen via haar binnenwateren. Kajakken op de kanalen is al eventjes een rage in de Arteveldestad, en voor een rustigere vaart kun je ook een vlot huren via Vlot Gent. Je kruipt met het hele gezin op een varend terras, of je speelt het Pol Cosmo-waterbeestjesfamiliespel.

Extra voordelig met het Duo Ticket

De treintrip die Slongs, Ian en Slongs’ metekinderen van Antwerpen naar Gent ondernamen, was extra voordelig dankzij het Duo Ticket van de NMBS. Voor de prijs van één ticket krijgen reizigers tot 31 augustus een tweede ticket gratis, gewoon te kopen in de NMBS-app of op de website van de vervoersmaatschappij. Zo kan in essentie het hele gezin op stadstrip met dat ene ticket, want kinderen tot 12 jaar, mits in gezelschap van een volwassene, reizen natuurlijk nog altijd gratis met de trein.


Geen zin in de drukte van de stad? Dat Duo Ticket brengt je natuurlijk nog naar andere kindvriendelijke oorden. Hier zijn nog drie suggesties. Nog meer inspiratie nodig? Op de Hello Belgium-blog van de NMBS kun je altijd terecht voor nog meer leuke reisideeën!


Het bos in

Ravotten in een bosrijke omgeving? Dat kan ook met de trein. Zo geraak je bijvoorbeeld vrij vlot in het Hallerbos, dat zich na een Blue Bike-ritje van net geen 5 kilometer vanaf het station van Halle in al zijn pracht voor je uitspreidt. In Antwerpen is de groene zone rond Fort 4 een aanrader om samen even naar boslucht te happen, op wandelafstand van station Mortsel-Oude God. En tussen de bomen van het recreatiedomein De Schorre in Boom staan zeven houten trollen die de kids met verstomming zullen doen staan. Ze lijken ouder dan ze zijn: na editie 2019 van muziekfestival Tomorrowland bleven deze zeven metershoge wezens van de Deense kunstenaar Thomas Dambo gewoon staan.

Beestjes kijken

Een andere piste: op avontuur door het wereldwijde dierenrijk. Met de trein ben je bijvoorbeeld zo in de Zoo van Antwerpen, waarvan de ingang zich vlak naast station Antwerpen-Centraal bevindt. Iets dieper in de provincie is de Zoo van Planckendael, waar de ontdekkingen zijn opgedeeld per werelddeel. En ook Pari Daiza, een dierenpark in het Waalse Brugelette, ligt op wandelafstand van een treinstation: dat van Cambron-Casteau, op de lijn Bergen-Aat. Na het afstappen brengt een bewegwijzerde wandelroute jullie naar de ingang van het park.

Waterpret

Wie op zoek is naar waterpret kan natuurlijk ook gewoon kajakken in Gent, maar misschien trekken jullie daarvoor liever naar een rivier. Ook daarvoor kun je de trein nemen. De startplaats van de Kayak Les Remous, op de Ourthe, ligt bijvoorbeeld op slechts iets meer dan een kilometer van het station van Hamoir. En wie de Lesse wil afvaren, hoeft maar 450 meter te wandelen vanaf het station Anseremme om bij Dinant Evasion in het bootje te kruipen. Andere vlot met de trein bereikbare waterpretbestemmingen zijn Plopsacoo (er is een korte wandelroute vanaf het station van Coo) of Aqualibi (op slechts 150 meter van het station Bierges-Walibi).

Tijd om een glimlach op de snuit van je kids te toveren? Koop een voordelig Duo Ticket op de site of de app van de NMBS, en het plezier start al vanaf het moment waarop jullie instappen. (Deze actie is momenteel niet geldig.)