Voor elk type avonturierMet dit stappenplan houd je je slaapzak in perfecte conditie

Met dit stappenplan houd je je slaapzak in perfecte conditie

Ga je kamperen, op kamp of backpacken? Door je slaapzak tijdens en na je trip telkens goed te verluchten, kom je al een heel eind. Af en toe verdient ook je slaapzak een wasbeurt om er vele jaren plezier aan te blijven beleven. Met deze praktische tips kan je de levensduur van je slaapzak aanzienlijk verlengen.

STAP 1: Verlucht je slaapzak tijdens en na elke trip

Tijdens de nacht verlies je best wat zweet, dus is het essentieel om je slaapzak te laten verluchten om geurtjes en schimmelvorming te vermijden.

TIP: Gebruik een lakenzak als voering om je zweet en vuil op te vangen, zodat je slaapzak zelf fris en proper blijft.

STAP 2: Geef je slaapzak af en toe een grondige wasbeurt

Bij intensief gebruik raken de poriën in de stof na een tijdje verstopt door de zoutkristallen in je zweet. Gebruik een technisch wasmiddel (bijvoorbeeld van Nikwax of Grangers) om ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van de stof te herstellen.

TIP: Je kan je slaapzak ook binnenstebuiten in een badkuip met lauw water laten weken, dat is beter voor de levensduur dan een rondje in de wasmachine.

STAP 3: Plat drogen op een droogrek

Duw eerst het overtollige water zo goed mogelijk uit je slaapzak, zonder te wringen. Zorg dat hij langs beide kanten kan verluchten en leg hem niet in de vlakke zon of naast een warmtebron.

TIP: De meeste slaapzakken mogen ook in de droogkast, al controleer je best altijd eerst de voorschriften op het etiket. Hou er ook rekening mee dat het erg lang kan duren eer je slaapzak helemaal droog is, wat zeker bij dons belangrijk is om de luchtigheid terug te krijgen.

STAP 4: Berg hem losjes op

Is je slaapzak kurkdroog? Vouw hem dan losjes op zoals een deken of gebruik de opbergzak en bewaar hem op een koele, donkere plek. Zo kan hij ademen en voorkom je dat de vulling wordt samengedrukt.

TIP: Tijdens je reis is het belangrijk dat je je slaapzak niet strak oprolt, maar gewoon in het compressiezakje propt. Dat is beter voor de levensduur van het materiaal, zoals de ritssluitingen en de vulling.

A.S.Adventure staat klaar om je volledig (uit)gerust op avontuur te laten vertrekken. Het verhuuraanbod sluit perfect aan bij elk type buitenbeleving, of je nu gaat kamperen, je aan een trektocht waagt óf het water opzoekt. Ontdek alle opties in het à-la-carte-overzicht! Ook handig te betalen met ecocheques. Bekijk snel het verhuuraanbod.