Voor elk type avonturierVier tips voor een betere nachtrust in je tent als je gaat kamperen

Vier tips voor een betere nachtrust in je tent als je gaat kamperen

Niets kan tippen aan een overnachting in de buitenlucht, met alleen het flinterdunne tentzeil dat je van de buitenwereld scheidt. Nog nooit in een tent geslapen? Met deze tips wordt het een nacht om nooit meer te vergeten!

TIP 1: Ga de nacht in met goed materiaal

Op je nachtrust wil je niet besparen, geloof ons. Zorg dus dat je tent, slaapzak en slaapmatje van goede kwaliteit zijn. Zo kan je altijd en overal rekenen op een betrouwbare slaapplek. Maak de juiste keuze voor jouw type kampeertrip en hou daarbij rekening met de weersomstandigheden.

Een autovakantie naar een warm land? Kies dan voor een ruime koepeltent met een luchtmatras, hoofdkussens en een synthetische slaapzak als comfortabel onderdak voor de nacht. Ook ideaal voor een nachtje oefenen in je eigen tuin!

Een avontuurlijke trektocht door Scandinavië? Dan ben je beter af met een drie- of vierseizoenstent, een lichtgewicht opblaasbaar matje en een extra lakenzak voor in je donzen slaapzak. In een tunneltent heb je vaak een ruime voortent, waarin je bij regenachtig weer je spullen droog kan opbergen.
Moeite met kiezen? A.S.Adventure helpt je aan de juiste tent, slaapzak en slaapmat met handige keuzewijzers.

TIP 2: Kruip voorbereid je tent in

Om je kansen op een zalige nachtrust te verhogen, volg je ’s avonds het best een vast slaapritueel:
• Neem wat gezonde snacks zoals een energiereep, wat nootjes of trailmix mee in je tent. Na een actieve dag is het niet ondenkbaar dat een nachtelijk hongertje je wekt. Opgelet: niet doen wanneer je in berengebied overnacht!

Zoek op voorhand uit waar de toiletten zich bevinden. Zo hoef je midden in de nacht niet op zoek te gaan met je zaklamp, wanneer de nood het hoogst is.

Ga niet te vroeg slapen, maar wacht tot je écht moe bent. Niets zo frustrerend als naar het plafond van je tent liggen staren omdat je de slaap niet kan vatten.

Lees nog een boek bij het licht van je hoofdlamp of – als je je tentgenoot niet wakker wilt houden – beluister een podcast met een hoofdtelefoon. Zo word je langzaam slaperig en dommel je vredig in. Vergeet je powerbank niet!

TIP 3: Houd jezelf lekker warm

Heb je het koud nog voor je je slaapzak in kruipt? Dan wordt het een nachtje bibberen voor jou. Een slaapzak is namelijk geen kachel, maar een warmhouder. En wat er niet is, kan je ook niet vasthouden … First things first, je slaapmateriaal is van cruciaal belang. Goede kwaliteit staat gelijk aan een goede nachtrust.

De juiste slaapzak kiezen is belangrijk want die heeft altijd een comforttemperatuur. Voor reizen in de zomer kies je een comforttemperatuur tussen +10° C en +15° C. Voor winterse reizen ligt die temperatuur tussen -20° C en +2° C. Voor de late zomer, lente en herfst heb je slaapzakken met een comforttemperatuur tussen +2° C en +10° C.

Een slaapmatje biedt niet alleen wat comfort, maar werkt ook als isolatielaag tussen jou en de grond.

Een lakenzak kan extra warmte bieden aangezien dit werkt als bijkomend laagje om je lichaamswarmte vast te houden.

De beste manier om het warm te krijgen, is een stevige avondwandeling maken of – voor de sportlievelingen – een paar rondjes rond je kampeerplek rennen.

Al je kleren over elkaar aantrekken, is geen goed idee. Om goed te isoleren, moet er lucht tussen de laagjes zitten. Leg beter je opengeritste fleece over je slaapzak heen en draag thermisch ondergoed als pyjama.

Tijdens een écht koude nacht kan je altijd je drinkfles vullen met heet water en als warmwaterkruik gebruiken om je slaapzak op te warmen. Wel eerst even checken of je fles geschikt is voor warme vloeistoffen, natuurlijk.

Vergeet niet de ventilatieritsen van je tent een beetje open te zetten. Zo kan er lucht circuleren en vermijd je condensatie, wat het binnenklimaat van je tent zal doen afkoelen.

Een leuk extraatje dat je slaapcomfort meteen de hoogte in jaagt, is een goed isolerend kampeerkussen, zoals de Sea To Summit Aeros Down Pillow. De donsveertjes in de toplaag houden ke hoofd en nek heerlijk warm, terwijl het Pillow Lock System ervoor zorgt dat je kussen niet van je matje glijdt.

TIP 4: Scherm je oren en ogen af

Met slechts een halve millimeter tentdoek tussen je slaapkamer en de buitenwereld, klinken het geruis van de wind en het kabbelen van dat beekje plots wel erg luid. En die vroege zonsopgang tijdens warme zomermaanden is misschien ook niet altijd welkom.

Een goed paar oordopjes dempt alle ongewenste geluiden die je ’s nachts uit je slaap kunnen houden. Van het gesnurk van je campingbuurman tot de ochtendlijke zangstonde van de lokale vogelpopulatie.

Een zonsopgang meemaken is magisch, maar het hoeft nu ook weer niet elke ochtend natuurlijk. Met een slaapmaskertje over je ogen hoef je je geen zorgen te laken over een te korte nacht.

Nog leuker is slapen in een volledig verduisterde tent. In de Pingora Blackout van Coleman trek je je terug in de BlackOut Bedroom, waar het felle zonlicht niet binnen kan en de temperatuur altijd optimaal is voor een goede nachtrust.

Een podcast van A.S.Adventure over gewone mensen die buitengewone dingen doen: dat is Grensverleggers. Pieter Embrechts praat elke aflevering met iemand anders die begrijpt dat avontuur geen activiteit is, maar een state of mind. Een kwestie van grenzen verleggen en altijd nieuwe dingen willen ontdekken, in de wereld en in jezelf. Benieuwd? Luister mee: kies een aflevering en ontdek het met je eigen oren! Wil je geen enkel verhaal missen, abonneer je dan zeker via je favoriete kanaal.