Fietsplezier8x fietsen op de pittigste hellingen van het land

8x fietsen op de pittigste hellingen van het land

Vakantie betekent niet alleen zweten op het strand, maar ook puffen op de pedalen. Ambitieuze wielertoeristen zijn altijd op zoek naar de volgende helling die hun getrainde kuiten op de proef stellen. Op deze acht Belgische beklimmingen krijgen zelfs de meest getrainde klimmers het lastig.

1. Bruine Put

Wie de Brabantse Pijl volgt, kent deze klassieke klim ongetwijfeld. Op een boogscheut van de taalgrens klim je 800 meter lang door het glooiende landschap van het Pajottenland. Haal de coureur in je boven en zet een persoonlijk record neer of – beter nog – neem het op tegen je vrienden.

2. Côte de La Redoute

De Côte de La Redoute is de helling waarop Frank Vandenbroucke Michele Bartoli toonde hoe sterk hij was in Luik-Bastenaken-Luik 1999 en waar Philippe Gilbert de knepen van het vak leerde. Zijn dorpsgenoten herinneren je daar subtiel aan door zo’n honderd keer ‘Phill’ op de baan te verven. Onderschat deze onregelmatige klim zeker niet. Sommige stukken halen een stijgingspercentage van 20% en scheiden zo het kaf van het koren.

3. Côte de La Cambralles

Onbekend en onbemind is deze klim, maar wel de moeite waard. Niet alleen voor zijn pittoreske setting in de bossen, maar ook voor het magnum opus tegen het einde aan. Wie daar de binnenbocht neemt, krijgt een stijgingspercentage van liefst 25% voorgeschoteld. Dat voelt zelfs de meest getrainde berggeit.

4. Grünklosterberg

In Eupen fiets je ‘auf Deutsch’, en dus blinkt deze klim uit in ‘Duitse degelijkheid’. De klim duurt liefst 12 kilometer (zij het wel tegen een bescheiden stijgingspercentage van 3%) en is dus enkel voor de volhouders bedoeld. Vanuit Eupen trap je richting het stuwmeer, waarna er nog 10 kilometer aan klimplezier op je wacht.

5. Col du Stockeu

Als je denkt dat je een steile twee kilometer wel even snel op karakter kunt fietsen, ben je nog niet langs de Col du Stockeu gepasseerd, een stevige klim net buiten Stavelot. Als je na een kilometer trappen op een helling van 12% (met uitschieters tot 20%) denkt er van af te zijn, volgt er nóg een kilometer die amper vlakker wordt. Halverwege kom je een bronzen Eddy Merckx tegen. Misschien kan hij je motiveren.

6. Col du Sati

Klimmen is des te leuker als er op het einde een beloning op je wacht. Op de Col du Sati krijg je die in de vorm van een prachtig uitzicht. Daarvoor moet je wel 1,1 kilometer afleggen tegen een pittig stijgingspercentage van gemiddeld 13,5%. Niets voor ongetrainde kuiten, dus.

7. Tienne aux Grieves

De Tienne aux Grieves is een verraderlijke klim! Hij heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6%, maar op zijn steilst loopt dat percentage op tot liefst 30% (ja, dat lees je goed). Eens over de helft krijgen je kuiten het wat makkelijker met een zachtere klim. Als je daar geraakt, tenminste.

Geraardsbergen kapel
Geraardsbergen

8. Ronde van Vlaanderen (rode lus)

Voor coureurs uit binnen- en buitenland gaat er niets boven Vlaanderens Mooiste. De volledige trip is misschien wat hoog gegrepen voor jouw benen, maar ook de kortere blauwe, gele en rode lus zijn prachtig en uitdagend. De rode lus is de moeilijkste van de drie en slingert langs de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de Kapelleberg. En dat alles op een marathonlengte van 115 kilometer! Wanneer de Grote Markt van Oudenaarde opnieuw in het zicht komt, voel je je gegarandeerd een echte flandrien!