Geen eigen zwembad? Niet getreurd, want er is best wel een zwemvijver bij jou in de buurt. Die zijn niet alleen verfrissend, maar vaak ook mooi, ecologisch én je hoeft er geen ellenlange files voor te trotseren. We serveren je tien zwemvijvers in Vlaanderen, twee in elke provincie.
Boekenbergpark (Deurne)
Deze zwemvijver in het Boekenbergpark in Deurne is de grootste ecologische zwemvijver van Europa. Planten zuiveren het water op een natuurlijke manier, waardoor het zwembad geen chemicaliën bevat. De zwemvijver van 73 meter lang is bovendien gratis. En er is ook een klein speelbad.
Meer informatie vind je hier.
Domein De Gavers (Harelbeke)
In West-Vlaanderen kan je onder meer gaan zwemmen in het Gavermeer in domein De Gavers. De waterplas is omgeven door bossen, wandel- en fietspaden. Er is een afgesloten zone voor zwemmers en een ligweide voor zonnekloppers.
Meer informatie vind je hier.
Recreatiedomein Sport Vlaanderen (Hofstade)
Dagjestoeristen trekken elke zomer naar het 650 meter lange strand van Hofstade. De strandzone van Hofstade is niet langer gratis, het domein hanteert (behalve voor de inwoners van Zemst) een dagprijs van 4,50 euro. Online reservatie is verplicht. Je hebt de keuze uit vier strandzones. Alle bezoekers moeten ook in het bezit zijn van hun identiteitskaart. Meer informatie vind je hier.
Blaarmeersen (Gent)
Gentenaars hebben met de Blaarmeersen hun eigen strand op fietsafstand. In juli heropende de Blaarmeersen met een reservatiesysteem. Zowel de strandzone als de zwemzone werden vergroot zodat bezoekers er hun dag rustig kunnen spenderen.
Wil je op zeker spelen, dan reserveer je best je plekje op voorhand. In juli en augustus kan je op donderdagavond van 18u tot 20u overigens buiten de zwemzone lange afstanden zwemmen. Meer informatie vind je hier.
De Steenberg (Kinrooi)
De Steenberg (Dalerweg) in Geistingen is al langer een populaire bestemming voor (plaatselijke) zonnekloppers en waterratten. De Steenberg biedt onder meer een natuurbad en zandstrand. Toegang is gratis. Op zonnige dagen houden redders een oogje in het zeil. Meer informatie vind je hier.
Zilvermeer (Mol)
Het Zilvermeer in Mol biedt een zwemvijver met wit strand. En daarnaast de nodige speel- en sportvoorziening. Vorig jaar bekroonde Bond Beter Leefmilieu het domein opnieuw met het kwaliteitslabel voor duurzaam watertoerisme. De toegangsprijs deze zomer is 5 euro per persoon.
Meer informatie vind je hier.
Paalse Plas (Beringen)
Deze zwemvijver van 40 hectare groot is enkel open in juli en augustus tussen 10u en 20u. Bij een groene vlag is er een reddingsdienst, bij een rode vlag is zwemmen verboden. Je kunt er ook genieten op het strand en ravotten in de avontuurlijke piratenspeeltuin. Gooi je liever de haak uit op de hengelsteigers? Of geniet je rustig op een bankje na een lange fietstocht? Het kan allemaal.
Meer informatie vind je hier.
De Ster (Sint-Niklaas)
Ook het Provinciaal Domein De Ster is open. Het strand is 450 meter breed en er zijn ook ligweiden. Reserveren is niet nodig. Ticketprijs is vijf euro per persoon. Zwemmen in de vijver kan alleen in de afgebakende zwemzone en onder toezicht van redders.
Meer informatie vind je hier.
De Plas van Rotselaar (Rotselaar)
De ‘Plas van Rotselaar’ ontstond in 1975 door middel van zandwinning voor de aanleg van de E314-autosnelweg. De zwemvijver is nu onderdeel van Domein Ter Heide. Bij aanwezigheid van redders en bij het uithangen van de groene vlag mag je er zwemmen. Op het moment van schrijven waren de zwem- en strandzone gesloten wegens de bouw van een zwempaviljoen. Maar op 10/06 wordt de zwemzone terug feestelijk geopend. Toegang is gratis. Meer informatie vind je hier.
Damse Vaart (Damme)
Deze laatste is een buitenbeentje: eerder een vaart dan een zwemvijver. Want ook in de Damse Vaart kan je terecht voor een verfrissende duik: je kan er 900 meter aan een stuk zwemmen, interessant voor wie zich op zijn of haar volgende triatlon voorbereidt. Let wel, zwemmen in deze zone is enkel toegelaten op bepaalde tijdstippen (op maandag-, dinsdag- en donderdagavond van midden mei tot midden oktober) en voor leden van de zwemclubs die een melding deden bij de Stad Brugge. Meer informatie vind je hier.