FietsplezierCulinair genieten op de fiets en te voet: de leukste én lekkerste smikkeltochten

Culinair genieten op de fiets en te voet: de leukste én lekkerste smikkeltochten

Een smikkeltocht is een fiets- of wandeltocht met een aantal tussenstops waar je lekker kan eten of drinken. Voorlopig worden er weer meer klassieke smikkeltochten voor alsmaar grote groepen georganiseerd. Je hebt deze zomer dus terug heel wat keuze. Of je maakt gewoon zelf je eigen smikkeltocht.

Een smikkeltocht is meestal een lusvormige fietstocht, al zijn er ook smikkelwandelingen. Ze worden meestal op een bepaalde dag of binnen een bepaalde periode georganiseerd door de toeristische diensten van een provincie of gemeente, meestal voor een groep van 40 tot 50 fietsers. Wie inschrijft, kan aan de tocht deelnemen en krijgt bij de verschillende tussenstops lekker eten en drinken voorgeschoteld. In Nederland doen ze het ook, en daar heet het ‘Happen en Trappen’.

Wegens COVID-19 werden er tijdelijk geen smikkeltochten meer georganiseerd. Maar niet getreurd: je kan altijd met je eigen entourage het parcours volgen van een bestaande smikkeltocht. Onderweg kan je afstappen bij de horeca op de route om er iets te eten of te drinken. Het enige wat je mist, zijn de unieke proevertjes bij boerderijen en andere culinaire bedrijfjes die je zou tegenkomen.

Zoek je route

De klassieke smikkeltochten waarvoor je moet inschrijven, zijn er dus niet meer. Maar met wat zoekwerk kan je nog wel de routes van vorige edities terugvinden. Ik gebruikte de routeplanner RouteYou (ook als app beschikbaar). Daarin ga je naar fietsroutes zoeken, en je geeft de zoekterm ‘smikkeltocht’ of ‘smikkelroute’ in. Om de route te bekijken, klik je erop. Op de kaart kan je verkennen welke bezienswaardigheden er onderweg te zien zijn. Je kan de kaart downloaden om af te drukken, of gebruiken als elektronisch gpx-bestand voor je navigatie-app of fietscomputer.

Culinaire routes

Sommige organisaties en bedrijven zorgen voor een leuk proefaanbod voor wie fietsen en lekker eten wil combineren. Hiervoor kan je je inschrijven met een kleine groep. Zo organiseert Toerisme Lier deze zomer een ‘cycling dinner’ langs twee fietslussen van 48 of 55 km via mooie fietswegen. Je start met een ontbijt op de Grote Markt. Daarna fiets je van gerecht naar gerecht tijdens een ontspannende verkenning van de regio.

In Kasterlee kan je ‘Fietsen met smaak‘ boeken: een fietsroute van 50 km (kan ingekort worden) door de fraaie Kempense natuur met een driegangenmenu. Je kiest zelf aan welk fietsknooppunt je begint en onderweg schuif je de benen onder tafel in één of 3 van de 4 verschillende eetgelegenheden voor een voor-, hoofd- en nagerecht.

Je kan ook met de fiets Hoogstraten, Merksplas en Baarle-Hertog-Nassau ontdekken en onderweg onbezorgd tafelen. De ‘Land van Mark en Merkske‘ culinaire fietstocht telt ongeveer 55 km en laat je kiezen uit twee verschillende routes: route 1 start in Hoogstraten met een stevig ontbijt, gevolgd door een hoofd- en nagerecht. Route 2 vertrekt in Baarle-Hertog-Nassau en serveert je een viergangenmenu.

In het Land van Playsantiën verwelkomen de gemeenten Lille, Malle, Ranst en Zandhoven je met vier smaakvolle fietstochten. Deze routes bieden een sportieve dagtocht gekoppeld aan culinaire verwennerij met streekgebonden producten.

Bij het Nederlandse bedrijf Happen & Trappen kan je kiezen uit 200 culinaire fietsroutes in Nederland en België. Je kan routes zoeken op naam, op locatie en op de kaart. Bij elke route vind je de volledige beschrijving, de culinaire stops en de beschikbare data.

Maak je eigen route

Heb je geen zin om een bestaande route te volgen, maar wil je onderweg wel iets eten of drinken? Dan kan je uiteraard ook een eigen route uitstippelen waarbij je onderweg halthoudt waar je wilt.