We gaan eindelijk weer een échte festivalzomer in. Je voluit en zorgeloos onderdompelen in live muziek en ambiance vraagt echter enige voorbereiding. Wat heb je allemaal nodig voor een weekendje op je favoriete festival? Breek er je hoofd niet over: wij hebben de ultieme checklist voor je samengesteld. Zo kom je niets te kort in het rijk der vrijheid.
T.I.G.
Oftewel ticket, identiteitskaart en geld. Dat ticket, uitgeprint of digitaal, spreekt voor zich. Vaak vraagt men ook je identiteitskaart, dus die neem je liever ook mee. En je kunt op voorhand soms drank- en eetbonnen bestellen, maar op elke festivalchecklist staat toch altijd één bankkaart. Bijvoorbeeld om dat T-shirt van je nieuwe favoriete band te kopen. De meeste festivals werken nagenoeg volledige cashloos, maar een beetje contant geld op zak hebben kan nooit kwaad.
Bescherming tegen de zon
Zonnecrème is een absolute must en niet alleen op hete zonovergoten festivaldagen. Smeer je goed in voor je vertrekt en smeer om de vier uur bij. Vergeet je nek en oren niet. De zon is verraderlijker dan je denkt, ook bij wisselvallig of overtrokken weer. En als je dacht dat slapen op een festivalcamping al een uitdaging was, dan is dat nog heel wat taaier met verbrande schouders, kuiten of een lichte zonnesteek.
Accessoires voor je smartphone
Smartphones zijn een zegen én een vloek op festivals, maar vaak ook gewoonweg onmisbaar. Omdat je ticket voor de volgende dag erop staat, voor digitale betalingen, om onvergetelijke herinneringen mee vast te leggen, … Daarom is een powerbank altijd welkom, zeker voor wie een 2- of 3-daags festival ingaat. Op de meeste festivals vind je tegenwoordig ook oplaadzones en met je eigen kabel kom je daar soms sneller aan de beurt. Nat weer voorspeld? Breng een plastic opbergzakje mee.
Oordoppen
Ook al nemen Belgische festivals het ernstig met de geluidsnormen, gehoorschade blijft een ‘beroepsrisico’ voor de frequente festivalganger. Het is in de meeste gevallen ook onomkeerbaar. Volg daarom het voorbeeld van muzikanten en ervaren concertgangers: gebruik oordoppen. Die doen niets af aan de geluidskwaliteit, enkel aan het mogelijk gevaarlijke volume. Daarnaast zal je ook ’s nachts op de festivalcamping vaak wat blij zijn met een paar goede oordoppen.
Outfit
Natuurlijk mag je er trendy en zomers uitzien, maar kies je festivalgarderobe tegelijk ook met het oog op het weerbericht én comfort. Op je festivalchecklist staat dan ook schoeisel waar je makkelijk twaalf uren op kunt rechtstaan, rondlopen en dansen. Voor je kleding ga je liefst voor dunne, ademende laagjes waarvan er minstens eentje wind- en waterdicht is. Houd ook rekening met koude én zon. Een meerdaagsfestival? Zorg dan zeker voor één droge klerenwissel, inclusief schoenen! Bewaar die in een goed afgesloten plastic zak.
Campingbasics
Luchtmatras of yogamat, slaapzak en tent. Dat zijn de basics. Koop je die tent specifiek voor je festival, ga dan voor een lichtwerend tentmodel. De kans is immers groot dat je er pas in de vroege uurtjes inkruipt. Tip: pomp of blaas je luchtmatras op voor je van de camping naar het eigenlijke festivalterrein trekt. Achteraf heb je daar heel zelden nog zin in – of de adem voor. Oh ja, als je tent eruitziet als de helft van alle andere tenten is een gekleurd lintje of ander herkenningsteken erg handig.
Hoofdpijnpillen en het nut van water
Muziek op hoog volume, luid moeten praten om jezelf verstaanbaar te maken, een korte, niet altijd even comfortabele nachtrust … en oké, misschien ook een ietwat hogere alcoholconsumptie dan je gewoon bent. Allemaal factoren die een pilletje tegen de hoofdpijn heel welkom kunnen maken. Goed – alcoholvrij – hydrateren is ook een must. Elk festival telt gratis waterpunten en zo’n duurzame, opplooibare watercontainer zou wel eens kunnen uitgroeien tot een nieuwe vaste waarde in de festivalsurvivalkit.
Honger en dorst
Op het festivalterrein zelf mag je zelden je eten en drinken meenemen. Geen probleem, je hebt er tegenwoordig heel wat meer keuze dan bier en frieten. Op de camping mag dat wel. Denk ook hier aan wat hydratatie van de alcoholvrije variant. Houd er rekening mee dat alles ook na een dag in een warme tent nog verantwoord consumeerbaar moet zijn. Haver-, noten- en andere vezelrijke energierepen scoren hoog in zowel voedingswaarde als hongerstilling.
Kwestie van hygiëne
Een beetje broeierig heet in de dancetent en zweten, daar heeft niemand moeite mee. Zweet dat van gisterenmiddag dateert, is een totaal andere kwestie. Wil je er ook op dag twee nog presentabel uitzien? Of je toch enigszins mens voelen? Dan raak je al een heel eind met een tandenborstel, een deodorant en een pak vochtige doekjes. Eventueel aangevuld met wat droogshampoo. Ook op de festivalchecklist: zo’n dunne sneldrogende handdoek, een rol toiletpapier en een zak om je eigen afval in mee te nemen.
Wat je NIET moet meenemen
Juwelen, dure horloges of zonnebrillen, schoenen en kleren waar je achteraf geen modder of bier uit wilt wassen, bankkaarten die je daar toch niet zou gebruiken, een zakmes (hoe handig ook), glas in elke niet-medicinale vorm, huisdieren, … en alles wat je niet bereid bent om achteraf ook weer terug mee te nemen.