Onze Vlaamse natuur verandert met de seizoenen mee. Ook ’s winters geeft hij zo nieuwe geheimen prijs. Sommige wandelingen zijn zelfs op hun allermooist wanneer koning winter over het land heerst. Dit is onze favoriete winterwandeling in elke provincie.
Antwerpen: De Biezenweiden, Willebroek
De Biezenweiden staat bekend voor twee dingen: haar prachtige natuur en haar vele muggen. Tijdens de zomermaanden kan je er amper rondwandelen zonder vol bulten en beten huiswaarts te keren. Tegen de winter zijn de bijtende beesten verdwenen waardoor je er ongestoord van het prachtige winterlandschap kan genieten.
We gaan op wandeling door de Biezenweiden en het aangrenzende Broek De Naeyer – een moerassig gebied waar vogelspotters maar wat graag halthouden. De meeste vogels zitten ’s winters in het zuiden, maar de eenden tekenen wel present. De vederpracht van de mannelijke eend is tijdens de winter zelfs op z’n mooist.
Afstand: 5,6 km
Vertrekpunt: Sasplein 18, Klein-Willebroek
Knooppunten: 121, 197, 99, 123, 191, 198, 197, 121
Oost-Vlaanderen: Bentillekreek, Sint-Laureins
Even ontsnappen aan de eindejaarsdrukte? In het stiltegebied rond Sint-Laureins kan je heerlijk en impulsarm wandelen! Hier, midden in het Meetjesland, hoor je geen voorbijrazende wagens of kersthits van Mariah Carrey. De enige soundtrack is die van de vogels, de wind en je eigen ademhaling.
De wandeling langs de Bentillekreek begint aan een stijger van de Oostpolderkreek. Als hij niet ondergesneeuwd (of spekglad) is, kan je er gerust over wandelen. Van hieruit volgen we een mooie route tussen water en land. Aan knooppunt 72 steek je het water zelf over op een charmant fiets- en voetveer.
Afstand: 9,4 km
Vertrekpunt: Sint-Jansstraat 122, Sint-Laureins
Knooppunten: 83, 72, 26, 24, 25, 83
West-Vlaanderen: Duinpanne, De Panne
Ook ’s winters zijn de duinen van De Panne een lust voor het oog. Het is de ideale plek om uit te waaien met zeezicht. Met de woeste zeewind en het geluid van beukende golven waan je je in het hoge noorden.
Onze wandeling is zeer divers. Na de duinen en de kustlijn grondig te hebben verkend, passeren we het Westhoekreservaat: het oudste natuurreservaat van het land. Cultuurliefhebbers kunnen hun ogen ook uitkijken in de Dumontwijk. Hier spot je de mooiste architectuur van De Panne.
Afstand: 15,9 km
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 1, De Panne
Knooppunten: 18, 17, 16, 2, 59, 3, 61, 11, 10, 8, 4, 5, 6, 15, 14, 18
Vlaams-Brabant: Abdij van het Park, Heverlee
Elke Leuvenaar kent de Abdij van het Park. Maar hoeveel weet je er eigenlijk over? Dankzij de Erfgoedwandeling Abdijweg ontdekken jong en oud er alles over. Deze interactieve familiewandeling barst van de leuke weetjes en toffe spelletjes. Print vooraf zeker de brochure uit en laat je kroost gidsen.
Op weg van het Heilig Hartinstituut naar de Abdij van het Park reis je door de Leuvense geschiedenis. Bij de kerkhoven, kazerne en vijvers hou je halt om er te leren en te spelen. Als je kids de missie tot een goed einde brengen, verdienen ze natuurlijk een prijs. Wat denk je van een heerlijke warme choco in het centrum van Leuven?
Afstand: 6 km
Vertrekpunt: Heilig Hartinstituut Heverlee, Naamsesteenweg 355, Leuven
Route: Volg de aanwijzingen in de brochure.
Limburg: Verrassende Velden, Bilzen
Geen betere manier om verkleumde vingers en wintertenen te verjagen dan met een stevige wandeling. Daarom stippelt de Gemeente Bilzen voor het tweede jaar op rij drie lange trektochten uit. Zo’n Expeditie Bilzen-lus telt minstens 21 kilometer en is duidelijk bewegwijzerd.
Wij kiezen voor de langste lus. Die leidt ons in 30 kilometer langs verrassende velden. Vanuit Bilzen trekken we richting Heest en de Krombeekvalei. We trotseren de Kesseltse Kip en doorklieven de Kattenberg. Tegen het einde aan passeren we Alden-Biesen. Hier volgen we een vlonderpad dat ons door de velden terug naar Bilzen stuurt.
Afstand: 26,5 km
Vertrekpunt: Oud stadhuis, Markt 15, Bilzen
Route: Volg wegwijzers ‘Lus 3’.