Cultuur opsnuivenOnbekende musea in Vlaanderen die absoluut de moeite waard zijn

Onbekende musea in Vlaanderen die absoluut de moeite waard zijn

Vlaanderen telt heel wat bekende musea zoals het MAS in Antwerpen, het SMAK in Gent en het In Flanders Fields Museum in Ieper. Maar daarnaast zijn er in elke provincie nog heel wat minder bekende musea die zeker het ontdekken waard zijn.

Jenevermuseum, Hasselt

In en rond Hasselt wordt al vijf eeuwen jenever gestookt. De collectie van het Jenevermuseum Hasselt vertelt het verhaal van deze drank via een collectie met onder meer een 19de-eeuwse stookinstallatie, 540 affiches, en duizenden flessen, stenen stopen en kruiken en glazen. Voor een veilig bezoek kies je op voorhand op de website een tijdslot en volg je een vast parcours. Het bezoek eindigt in het Proeflokaal, een heuse jeneverbar waar je in optimale omstandigheden de échte Hasseltse jenever kan proeven.

Het Karrenmuseum, Essen

Het Karrenmuseum in Essen is een openluchtmuseum. Tijdens een wandeling ontdek je aan de hand van meer dan 300 voertuigen de geschiedenis van het ongemotoriseerde transport, verdeeld in vier thema’s: handel, haven, landbouw en touwslagerij. Voorlopig werkt het museum nog met tijdsloten, maar die reserveer je gemakkelijk via de website. Het park is echter ruim genoeg om wel 450 wandelaars tegelijkertijd op een veilige manier te ontvangen.

’t Grom, Sint-Katelijne-Waver

’t Grom is het eerste doe-museum in Vlaanderen rond groenten en tuinbouwerfgoed. Het laat je op een speelse en interactieve wijze kennis maken met duurzame tuinbouw en het tuinbouwerfgoed. Daarnaast wil ’t Grom je ook informeren over gezonde voeding en groenten. Achteraan de museumtuin staat een bijenhal; de honig kan kopen aan het onthaal. Koop je dagticket vooraf online, maar ’t Grom werkt niet met tijdssloten. Volg gewoon het circulatieplan.

De wereld van Kina, Gent

De wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Je ontdekt er hoe het leven op aarde zich ontwikkelde. Je kinderen en jijzelf leren bij over gesteenten en mineralen, planten en dieren. Naast het Huis heeft het museum ook een Tuin, bereikbaar met bus 5. Het aantal bezoekers is beperkt; reserveer dus op voorhand als je zeker wilt zijn van een plaatsje! Nog geen 18 jaar of in het bezit van een CityCard Gent? Dan stap je gratis De wereld van Kina in.

Provinciaal Archeologisch Museum, Ename

Het Provinciaal Archeologisch Museum ligt in Ename, een dorp rijk aan geschiedenis. Er is het archeopark met de restanten van een benedictijnenabdij en iets hogerop is er het beschermde bos t’ Ename. In het PAM Ename zie je de oude abdij en het dorp verrijzen. Tip: combineer het met een bezoek aan het Archeocentrum Velzeke om te weten hoe onze voorouders leefden. In beide musea zijn de openingsuren beperkt en is reserveren verplicht of aanbevolen.

Eperon d’Or, Izegem

Op de artdecosite Eperon d’Or, een voormalige schoenfabriek, ontdek je de industriële geschiedenis van Izegem. Deze stad was hét centrum voor de productie van borstels en schoenen. Het museum toont ook de impact van de industrialisatie op de stad, de streek en zijn bewoners. Koop je ticket liefst op voorhand via de webshop.

Hopmuseum, Poperinge

Hop is een onmisbaar ingrediënt van bier en in het Hopmuseum kom je alles te weten over deze unieke klimplant uit de familie van de hennepachtigen. Het Hopmuseum is ondergebracht in De Stadsschaal, een mooi voorbeeld van industriële archeologie. Je verneemt er alles over de hopteelt de voorbije eeuwen, over de moderne aanbouw, en de manuele hoppluk, die tot zestigjaar geleden gepaard ging met een kleine volksverhuizing. Reserveer je bezoek op voorhand.

Z33, Hasselt

Het Hasseltse Z33 vind je op het kruispunt van kunst, design, architectuur en het onverwachte. De heropening na de lockdown kreeg een extra feestelijk tintje nu de spectaculaire nieuwe tentoonstellingsvleugel eindelijk klaar is. Laat je verrassen door de bijzondere architectuur en hedendaagse beeldende kunst, vormgeving en film. Een ongepolijste speelruimte met de blik op de wereld, de voeten in de modder en een hart voor talentontwikkeling.