Brussel kent al snel tientallen musea, tentoonstellingen of expo’s. Deze vijf zijn wat specifieker, en eigenlijk minder bekend. Maar zeker een bezoekje waard.
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Brussel, was vorig jaar het meest bezochte museum in Brussel. Vóór Bozar en Het Museum voor Natuurwetenschappen. Al telt Brussel ook nog andere musea tegelijk opmerkelijk als specifiek zijn. En vaak ook minder bekend. Deze vijf bijvoorbeeld.
#1 Riolenmuseum
Het Riolenmuseum is geen museum als een ander. Het is een levend museum, want het biedt de bezoeker een wandeling in het ondergronds riolennetwerk van Brussel. Niet door het hele stelsel uiteraard, want het riolennet onder het Brussels Gewest is bijna 1.900 kilometer lang. Het zijn kilometers ondergrondse vertakkingen die elke dag duizenden kubieke meters afvalwater opslokken. Bij droog weer kunnen bezoekers rondwandelen in een van de stormbekkens van de Zenne en in de collector van de Steenweg op Bergen. Het Riolenmuseum is gevestigd aan het Octrooipaviljoen aan de Anderlechtse Poort.
#2 Stripmuseum
Het Belgisch Stripcentrum, voorheen Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, gaat als museum helemaal over het Belgische stripverhaal. Het is gelegen in de Zandstraat 20 in Brussel. Het gebouw werd in 1905 in art-nouveaustijl gebouwd door de bekende architect Victor Horta en was oorspronkelijk een warenhuis. Het Stripmuseum, dat intussen zowat dertig jaar bestaat, vind je in hartje Brussel. Het museum ontvangt zo’n 300.000 bezoekers per jaar. Onder de lijst van de tentoongestelde striptekenaars bevinden zich onder meer Hergé (Kuifje), Jijé (Robbedoes en Kwabbernoot), Willy Vandersteen (Suske en Wiske), Marc Sleen, (Nero), Morris (Lucky Luke) en Peyo (De Smurfen). Maar het organiseert ook vaak tijdelijke tentoonstellingen.
#3 Chocolademuseum
Naast Antwerpen en Brugge heeft ook Brussel een chocolademuseum: Choco-Story. Het is een particulier museum in Brussel gewijd aan cacaoproducten. Het museum is, in vergelijking met ander, nog vrij recent. Het werd rond de eeuwwisseling gesticht door Gabrielle Draps en wordt nu beheerd door onder meer haar dochter, Peggy Van Lierde. Leden van de familie Draps zijn chocolatiers sinds het begin van de twintigste eeuw. Het museum verhuisde onlangs naar de Stoofstraat, vlakbij Manneken Pis dus.
#4 Muziekinstrumentenmuseum
Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) telt ongeveer 7.000 muziekinstrumenten uit diverse uithoeken van de wereld. Je krijgt er ook een mooi overzicht van de westerse geschiedenis van de muziek. Tegelijk biedt het museum ook heel wat oude instrumenten die we in de eenentwintigste eeuw nog amper kennen: van draailieren tot klavecimbels. Een afdeling is helemaal gewijd aan Adolphe Sax, die de eerste saxofoon ontwierp. Zo vind je er de oudste saxofoon ter wereld. Een mooi extra is het restaurant op de bovenste verdieping. Die biedt een knap uitzicht over Brussel.
#5 Museum Kunst en Geschiedenis
Het Museum Kunst en Geschiedenis, het vroegere Jubelparkmuseum, richt zich op geschiedenis van de oudheid en de niet-Europese culturen. Het museum bevat (kunst)voorwerpen uit beschavingen van het Nabije Oosten, het oude Egypte, Griekenland en Rome. Van prehistorische vuistbijlen naar Egyptische mummies. Er wordt ook aandacht besteed aan niet-Europese beschavingen, zoals voorwerpen uit het oude Polynesië, India, China en andere regio’s. Zo kan je er Kuifjes ‘beeldje met het gebroken oor’ bewonderen. Net als, zo klinkt het bij het museum, de mummie uit het Kuifje-album ‘De zeven kristallen bollen’.