Verborgen parelsZeven heel originele plekken om deze zomer eens te overnachten

Zeven heel originele plekken om deze zomer eens te overnachten

Ga je deze zomer op vakantie in eigen land? Dan hoef je niet te kiezen voor een klassiek hotel, B&B, camping of vakantiewoning: het kan veel origineler. Op deze plekken kan je een heel bijzondere nacht beleven.

Een tent in een boom

In Borgloon, niet ver van het kasteel van Heks, hangen vier grote, druppelvormige tenten in bomen. De boomtenten bieden plaats aan twee volwassenen met twee kleine kinderen, of één volwassene en twee jongeren. De tentbodem dient als matras, zodat je alleen een slaapzak en kussentje moet meebrengen. Sanitair is vlakbij en als je wil kan je zelfs een ontbijtmand laten leveren. Info en reservatie via Toeristisch Onthaal Stroopfabriek.

Slapen in de kerk

Ooit tijdens een saaie mis in een kerk in slaap gevallen? In Martin’s Patershof is dat de bedoeling: dit hotel in Mechelen is gevestigd in een voormalige kerk. Elk van de 79 kamers straalt een magische en heel eigen sfeer uit, dankzij de booggewelven, de statige zuilen, de glas-in-loodramen en de talrijke religieuze details. Elke kamer heeft een eigen badkamer en een minibar – we weten niet of daar miswijn in zit.

Indommelen op een vlot

Midden in het natuurgebied Negenoord, op de Oude Maas bij Dilsen-Stokkem, kun je overnachten op een kampeervlot. Elk vlot is 25 vierkante meter groot en bevat een houten hut die groot genoeg is voor een gezin. Je bereikt het vlot met een Canadese kano waarin ook je bagage past; de overvaart duurt zowat 30 tot 45 minuten. Omdat je zo ver van de bewoonde wereld zit, is het er onaards rustig en kan je urenlang naar de sterren staren.

Kamperen zonder camping

Misschien vermijd je deze zomer liever georganiseerde campings. Wildkamperen is in België helaas verboden: je mag dus niet zomaar ergens je tentje zetten. Een leuk alternatief is paalkamperen op een van de 60 bivakzones in Vlaanderen en Wallonië. Die liggen in natuurgebied en zijn alleen te voet of met de fiets bereikbaar. De voorzieningen zijn minimaal, dus verwacht geen warm water of douches. Je mag er ook maximaal 48 uur blijven, en moet de plek achterlaten zoals je ze gevonden hebt.

Snurken in een boomhut

Tussen de bomen van het Ryckeveldebos bij Damme, net tegenover een pittoresk kasteeltje, vind je Boomkamp. Van juli tot en met september kan je hier overnachten in een van de zeven boomhutten. Enige voorwaarde: geen hoogtevrees hebben, want de hut hangt drie meter boven de grond. Elke hut heeft een tweepersoonsbed, een hanglamp en elektriciteit en een terras is voorzien van een balustrade. De sanitaire blok bevindt zich op 75 meter van de boomhutten.

Doe een tukje in de trein

Op een stukje spoorweg bij het station van Racour, in de buurt van Landen, staan twee voormalige treinrijtuigen van de NMBS. Die zijn omgebouwd tot comfortabele vakantiehuisjes voor maximaal zes personen. Centraal staat een authentieke dubbele treinbank mét aluminium porte-bagage. Ook de zithoek gebruikt originele treinbanken. Verder zijn er één tweepersoonsbed en vier eenpersoonsbedden, een badkamer met inloopdouche, een keukentje en eetruimte. En of je het toilet mag gebruiken terwijl de trein stilstaat, dat moet je zelf maar nagaan.

Leven als een kasteelheer

Het kasteel van Ordingen in de buurt van Sint-Truiden is vandaag een hotel en restaurant, ver van alle drukte. De 34 suites, kamers en appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen: 22 in het centrale kasteelcomplex, 11 in de commandeurswoning en een magische bruidssuite. De suites en kamers zijn ingericht door de bekende decorateur Pieter Porters. Het gastronomisch restaurant Aurum is een bijkomende troef.

Processed with VSCO with c7 preset