FietsplezierOp fietsvakantie? Vergeet dan zeker deze dingen niet

Op fietsvakantie? Vergeet dan zeker deze dingen niet

Ook deze zomer houden de meeste Vlamingen het dicht bij huis. Dat betekent natuurlijk niet dat je de hele tijd tussen vier muren moet doorbrengen. Met een fietsvakantie in eigen land ontdek je prachtige hoekjes en besef je dat Vlaanderen heel wat meer verscholen groen telt dan je dacht. Maar hoe pak je zo’n fietsvakantie praktisch en verantwoord aan?

Fietsen is nog nooit zo populair geweest als tijdens de lockdown. Het kon in de buitenlucht en voldoende afstand was nagenoeg gegarandeerd. Werd het te druk, dan was je zo weer weg. Dat corona zich richting exit begeeft, is echter geen reden om die gezonde activiteit op te geven. En met de zomer voor de deur is het nu of nooit voor een fietsvakantie. Dat vraagt natuurlijk een goede voorbereiding en de nodige planning.

Het plezier van plannen

Het plezier van een fietsvakantie begint al lang voor je je voeten op de trappers zet: bij de voorbereiding. Ga je graag zelf aan de slag of werk je liever met bestaande routes? In het eerste geval is de routeplanner van Fietsnet je beste vriend. Niet noodzakelijk de kortste weg, wel vaak de mooiste en meest autoluwe. Tip: zet de satellietweergave aan om gemakkelijker groene corridors te vinden. De routeplanner toont je het aantal dagkilometers en de knooppunten zorgen ervoor dat je niet verloren rijdt.

Volg je liever een officiële, uitgestippelde route? Dan moet je zeker eens surfen naar Vlaanderen Fietsroute. Daar vind je mooie meerdaagse en kindvriendelijke tochten van 2 tot 5 dagen en zo’n 50 km per dag. Allemaal bewegwijzerd en over rustige en vaak verkeersvrije wegen. De allermoedigsten kunnen ook de volle 820 km fietsen.

Ben je niet zo’n planner en verkies je een uitgestippelde route, met logies inbegrepen? Verschillende reisorganisaties bieden meerdaagse pakketten aan met hotel. Via Zuiderhuis kan je bijvoorbeeld Limburg of de omgeving van Brugge verkennen.

Wat voor fiets?

Wanneer je niet meer dan 50 km per dag aflegt en in een hotel logeert, volstaat je gewone stadsfiets of e-bike. Wil je meer kilometers malen of meer bagage en een tentje meenemen, is een trekkingfiets aangewezen. Dat betekent niet dat je meteen honderden of zelfs duizenden euro’s moet uitgeven. Heel wat bedrijven verhuren tegenwoordig trekkingfietsen voor pakweg 30 euro per dag.

Zorg wel dat je fiets helemaal in orde is voor je er mee op vakantie vertrekt. De beste manier om te weten of je stalen ros er klaar voor is, bestaat in een bezoekje aan de fietsenmaker. Vertel hem over je plannen en laat de fiets grondig nakijken. Vertrek nooit op reis zonder reservebanden, een reparatieset en een goede fietspomp. Heb je nog geen antilekbanden, dan is dit het moment om erin te investeren.

Fietsbagage

Ga je op hotel of huur je huisjes onderweg, dan volstaan gewone fietstassen voor kleding, wat snacks en een watervoorraad. Trek je er met de tent op uit, dan is het verstandig om te investeren in een setje fietstassen voor fietsvakanties. Of toch liever een bagagekar? De Nederlandse Fietsersbond heeft uitgebreide informatie over fietsbagage, inclusief een artikel over hoe je je bagage zo best mogelijk balanceert op je fiets. Vergeet ten slotte ook niet om regenkledij mee te nemen, want de zon kan niet eeuwig blijven schijnen.