Ontdek Duitsland per treinDe beste tips voor een gezinsvakantie in het Zwarte Woud

De beste tips voor een gezinsvakantie in het Zwarte Woud

Een vakantie met het hele gezin in het Zwarte Woud is nooit eentonig. Avontuurlijke bospaden, natuur- en wildparken, watervallen, ondergrondse excursies in eeuwenoude mijnen, klimmen in touwenparcours of snelle afdalingen op zomerrodelbanen wachten je op.

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het is een van de populairste toeristische bestemmingen in Duitsland, en is veel minder ver dan je zou denken: met de snelle ICE-trein sta je vanuit Brussel op minder dan zes uur in Freiburg, een stad die geldt als een van toegangspoorten tot het Zwarte Woud.

Op stap in de natuur

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied in Duitsland, en een paradijs voor families die houden van groen en dieren. Sinds 2014 is een deel een Nationaal Park waar de natuur ongestoord haar gang mag gaan. Op het Lotharpad zie je met eigen ogen hoe de natuur zich heeft hersteld op een plek waar een orkaan in 1999 duizenden sparren heeft neergemaaid. Hoe belangrijk hout en andere natuurlijke materialen voor het Zwarte Woud zijn, leer je op het 2,5 kilometer lange natuurpad in Baiersbronn.

Het Horneratsch-bospad in Todtnau (2,4 km) brengt je langs een insectenhotel en je komt onderweg een eekhoornpen en boomtelefoon tegen. Op het speurneuzenpad in Todtmoos gaan je kinderen op zoek naar de sporen van tien bosdieren. Op het Wichtelpfad (een Wichtel is de lokale kabouter) leren kinderen alles over het auerhoen, de grootste Duitse hoendervogel, die met uitsterven is bedreigd.

© Schwarzwald Tourismus GmbH, foto: Chris Keller

Observeer dieren

Voor wie wild is van dieren, is het Steinwasenpark in Oberried ten oosten van Freiburg een aanrader. Hier kun je wilde dieren observeren, zelfs gemzen, marmotten en rendieren. Voor kinderen zijn er ook een all-weather rodelbaan, een 218 meter lange hangbrug en een grote avonturenspeeltuin.

Het Mundenhof bij Freiburg is het grootste dierenverblijf van Baden-Württemberg. Het natuureducatief aanbod “Kontiki” brengt kinderen in direct contact met de dieren. Ze mogen zelfs op de kamelen rijden. In Vogelpark Steinen zijn er dagelijks roofvogelshows met adelaars, valken en uilen. In dit 10 hectare grote park kun je ook berberapen en kapucijnapen zien klimmen.

Op speurtocht met het hele gezin

Tijdens een vakantie in het Zwarte Woud verveel je je geen dag. Er zijn heel wat avontuurlijke tochten die perfect geschikt zijn voor kinderen en die hun nieuwsgierigheid en creativiteit prikkelen. De meest opwindende zijn bekend als Annis Adventure Tours. Anni is een meisje uit het Zwarte Woud, herkenbaar aan haar typische hoed met bollen en de ondeugende glimlach op haar gezicht. Je vindt deze tours op verschillende plaatsen in het Zwarte Woud. Alle info vind je bij Schwarzwald Tourismus.

Tip: Annis Schwarzwald-Geheimnis combineert een zoektocht in de natuur met de puzzels en breinbrekers van een escape room – geschikt voor kinderen van 7 tot 12!

Voor avonturiers

Het Zwarte Woud heeft heel wat te bieden voor kinderen die durven. De Hasenhorn Coaster bij Todtnau is een rodelbaan van bijna drie kilometer met heel wat bochten, rotondes en lussen. Op de zomerrodelbaan in Gutach in het Kinzigtal raas je met een bobslee naar beneden over een afstand van 1150 meter.

Wat minder snel maar even spannend is de Baumkronenweg in Waldkirch, waar je tussen de boomtoppen wandelt. Dit bomenpad is ook begaanbaar met kinderwagens of rolstoelen. Waaghalzen kunnen op het eind met de supersnelle glijbaan (hellingspercentage 50 procent) naar beneden suizen.

© Schwarzwald Tourismus GmbH

De wereld onder de grond

Regent het? Dan ga je het avontuur gewoon ondergronds opzoeken, in een van de vele grotten of mijnschachten die je kan bezoeken. De Erdmannshöhle Hasel is een van de oudste druipsteengrotten van Duitsland. Je wandelt er tussen stalactieten met een hoogte tot vier meter en een geschatte leeftijd van 135.000 jaar. De museummijn Schauinsland onder de gelijknamige berg bij Freiburg telt ongeveer 100 kilometer mijngangen, verdeeld over 22 verdiepingen. De kortste rondleiding (45 minuten) blijft op dezelfde verdieping, voor de langere rondleidingen moet je ladders op en af.

Genieten aan het water

Het bekendste meer van het Zwarte Woud is de Titisee. Je kunt in het meer zwemmen, relaxen op het strand, of een tochtje maken met een waterfiets of elektrische boot. Is het te fris om in open lucht te zwemmen? In zwemparadijzen zoals Laguna in Weil am Rhein, het Badeparadies Schwarzwald in Titisee-Neustadt of het Europabad in Karlsruhe komen waterratten zeker aan hun trekken. Niet te missen is een bezoek aan de Triberg-waterval, de hoogste waterval van Duitsland. Dit fascinerende natuurverschijnsel kun je verkennen vanop bewegwijzerde en verharde paden.

© Schwarzwald Tourismus GmbH

Tips om te besparen

We hebben nog twee tips om minder geld uit te geven wanneer je met je familie het Zwarte Woud bezoekt. De SchwarzwaldCard geeft gratis toegang tot meer dan 200 attracties in het Zwarte Woud, plus nog eens korting bij 70 partners. Er zijn twee versies van de SchwarzwaldCard: de klassieke versie is geldig gedurende drie vrij te kiezen dagen binnen een jaar na uitgifte. De 365-versie kan een heel jaar lang elke dag worden gebruikt vanaf de uitgiftedatum. Alle 200 attracties kunnen één keer bezocht worden.

Bij meer dan 9.000 hotels, pensions en campings in het Zwarte Woud krijg je als gast de gratis KONUS-gastenkaart. Dit is een vrijkaart voor alle bussen en regionale treinen (2de klas) in de 11.100 vierkante kilometer grote vakantieregio, inclusief de trams en bussen in de steden Freiburg en Karlsruhe.

Dankzij de KONUS-gastenkaart kun je je auto bij je logies achterlaten en het Zwarte Woud op een comfortabele en milieuvriendelijke manier ontdekken. Of nog beter: je reist gewoon met de snelle ICE-treinen naar het Zwarte Woud. Dat gaat sneller dan je denkt: vanuit Brussel sta je op vierenhalf uur in Karlsruhe en op vijfenhalf uur in Freiburg – de overstap in Keulen inbegrepen. Dat is sneller dan met de auto, comfortabeler én minder stresserend. Bovendien reizen kinderen tot 15 jaar gratis, als ze begeleid worden door een volwassene.

Reis naar het Zwarte Woud in alle comfort. Boek hier de voordeligste tickets voor de snelle ICE.