Ontdek Duitsland per treinWaarom Aken de perfecte bestemming is voor je volgende citytrip

Waarom Aken de perfecte bestemming is voor je volgende citytrip

Vlak bij het drielandenpunt waar België, Nederland en Duitsland elkaar raken, ligt Aken. Deze Duitse stad is perfect voor een citytrip en heel snel te bereiken via de trein.

Met de snelle ICE ben je er op een dik uur: als je Aken alleen kent van de Dom en de kerstmarkt, dan weet je niet wat je mist. Aken is veel meer dan dat. De historische binnenstad lijkt wel gemaakt om te voet te verkennen. Via nauwe steegjes en historische pleinen ontdek je de meer dan 2.000 jaar oude geschiedenis van Aken: van de prachtige Dom die keizer Karel de Grote liet bouwen, het fraaie stadhuis tot de neoklassieke Elisenbrunnen. Maar er zijn ook tientallen traditionele cafés en hippe bars te vinden.

© aachen tourist service, foto: Strunk

Wil je Aken verkennen onder begeleiding van een ervaren gids, dan kun je aansluiten bij een van de openbare rondleidingen (in het Duits en Engels, sommige ook in het Nederlands of Frans). Maar je kunt de meest westelijke Duitse stad ook perfect op eigen houtje ontdekken.

Aken is ook de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Rond de stad vind je maar liefst 240 kilometer aan wandelpaden en fietsroutes. Heb je geen eigen fiets meegebracht, dan kun je makkelijk een (elektrische) fiets huren bij VELOCITY of de WaBe.

Culinair Aken

Als je honger hebt gekregen van al dat verkennen, kom je zeker aan je trekken. Je vindt er de hele waaier van lokale specialiteiten tot de wereldkeuken. Wil je de diversiteit van de lokale Akense keuken leren kennen, dan is de Öcher Spezialitäten Tour een absolute aanrader. Tijdens deze begeleide wandeling door de oude binnenstad leer je niet alleen boeiende weetjes over de stad van Karel de Grote, je stopt ook op negen locaties waar je kunt proeven van de Akense specialiteiten.

Nog een tip voor zoetbekken: in het zomerseizoen maakt de eigenares van Oecher Glühwein-Treff, het bekendste glühweinkraam op de kerstmarkt, lekker ijs volgens oma’s recept. Ze gebruikt zo veel mogelijk biologische en lokale ingrediënten.

© aachen tourist service, foto: Katja Esser

Duurzaam reizen

Steeds meer reizigers vinden duurzaamheid belangrijk. Goed om weten is dat Aken al sinds 2011 erkend is als Fair Trade Town. Op 10 september kun je zelfs deelnemen aan een geleide wandeling rond het thema Fair Trade en de geschiedenis van het industriële Aken. Voor je verblijf kun je kiezen voor hotels die zich inzetten voor duurzaamheid. De duurzaamste manier om naar Aken te reizen is met de trein. De snelle ICE brengt je op een uur en tien minuten van Brussel naar Aken; er zijn elke dag zeven rechtstreekse treinen. Als je op voorhand boekt, reis je al voor 19,90 euro van Brussel naar Aken.

Reis naar Aken in alle comfort. Boek hier de voordeligste tickets voor de snelle ICE.