Vlamingen houden van lekker eten, dat weet iedereen. Geen wonder dat elke regio wel een eigen streekgerecht heeft, gemaakt met lokale ingrediënten. Je kan ze thuis zelf klaarmaken of beter nog: gaan proeven in de streek waar ze vandaan komen.
Gentse waterzooi
Dit wat het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die in Gent opgroeide. Karel zal wel het originele recept geproefd hebben, met vis. De oorsprong van Gentse waterzooi ligt namelijk Braempoort, waar het vroeger krioelde van snoek, baars, paling en barbeel. Deze zoetwatervis werd samen met groenten gekookt. In de 19de eeuw verdween de vis door vervuiling uit de Gentse wateren, en begon met als alternatief kip te gebruiken. Vandaag vind je in Gent opnieuw de originele versie met vis.
Paling in Sint-Laureins
In het krekengebied rond Sint-Laureins was paling zo rijkelijk makkelijk te vangen dat de vissers hun vangst inlegden. Oorspronkelijk gebeurde dit in stenen potten, daarna in glazen bokalen. In de gemeente Sint-Laureins wordt nog steeds het traditionele recept gebruikt: verse paling wordt versneden en gekookt in bouillon. Daarna worden gelatine, azijn en een schijfje citroen toegevoegd. Heel wat restaurants in de regio hebben paling op het menu staan.
Limburgse bloedworst
Bloedworst of beuling vind je in bijna elke streek in Vlaanderen. De Limburgse bloedworst is echter heel bijzonder. Ze is niet zwart maar donkerrood en heet in de volksmond dan ook ‘roi wos’. Voor de binding wordt geen broodkorst maar bloem gebruikt, en ze heeft een typische ringvorm van 40 cm lang. Limburgse bloedworst is lekker met appelmoes, gebakken appelschijfjes en met rode kool. Je vindt ze op de menukaart in heel wat tavernes en restaurants in de provincie.
Romeins stoofpotje uit Tongeren
Dit moet wel het oudste streekgerecht van heel België zijn. Het stoofpotje uit Tongeren is gebaseerd op ingrediënten die de Romeinse legioenen aan het begin van onze jaartelling gebruikten: ribbetjes, spek, appels, uien, rozijnen, honing en verschillende kruiden. Het streekgerecht is Tongerse restaurants te proeven, net als andere gerechten geïnspireerd op het verleden van de oudste stad van het land.
Molse kipkap
In Vlaanderen bestaan er heel wat varianten van ‘kop’, ook hoofdkaas of kopvlees genoemd. de meeste gevallen wordt vlees van varkenskoppen gebruikt dat fijn gekapt of gemalen wordt. Molse kipkap is zeer fijn gemalen, licht gekruid en licht zuur. Pure azijn geeft de kipkap zijn frisheid. Je vindt de Molse kipkap bij de plaatselijke slagers, en hij staat op het menu in heel wat lokale eetgelegenheden.
Tomaat-garnaal van de kust
Aan de Vlaamse kust worden al sinds mensenheugenis garnalen gevangen en geconsumeerd. De brasserie-klassieker tomaat-garnaal dateert uit het begin van de 20ste eeuw. De vaste ingrediënten zijn de tomaat (al dan niet gepeld), de garnalen en de mayonaise. Soms worden ook peterselie of hardgekookte eieren toegevoegd. De beste plaats om tomaat-garnaal te proeven is nog steeds de kust.
Mechelse koekoek
De Mechelse culinaire specialiteit bij uitstek is Mechelse koekoek. Dat is geen echte koekoek maar een soort kip: een kruising tussen de koekoekskleurige inheemse kip en de Aziatische kip. Het vlees is heel mals en sappig en staat in heel wat Mechelse restaurants op het menu. Tip: gaat bijzonder goed samen met het lokale bier, Gouden Carolus.
Patés uit de Westhoek
De Westhoek telt heel wat streekproducten op basis van varkensvlees, zoals de authentieke boerenpaté uit Beauvoorde en het potjesvlees uit Veurne. Je vindt deze in tal van horecazaken op de menukaart, maar het epicentrum is eetcafé ‘t Potje Paté in Alveringem. Hier vind je een ruim assortiment aan patés, foie gras, rillettes, bolle beef en potjesvlees.
Paardenbiefstuk in Vilvoorde
De Vilvoordenaars staan al eeuwen bekend als Pjeerefretters (paardeneters). De naam stamt uit de tijd dat schepen op het kanaal getrokken werden door paarden. Het vlees van oude en versleten trekpaarden was betaalbaar voor de inwoners van Vilvoorde, dat toen een arme stad was. Heel wat restaurants in Vilvoorde serveren vandaag trots paardenbiefstuk. En dat is al lang niet meer afkomstig van oude knollen!
Stoemp in Brussel
Stoemp of stamppot wordt in Brussel gemaakt met aardappelen, uien, groene kool, worteltjes, selder, prei en natuurlijk spruitjes. Er wordt veel kippenfond aan toegevoegd, waardoor hij smeuïger is dan andere recepten voor stamppot. De laatste jaren is Brusselse stoemp weer hip geworden en prijkt het op de menukaart op heel wat klassieke én nieuwe adressen in onze hoofdstad.